“Is dit niet het vasten dat Ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken? 7Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt is, je bekommeren om je medemens?”

Jesaja 58: 6,7

God geeft duidelijke richtlijnen voor het vasten dat hij verkiest. Je brood delen met een ander. Dan “vast” je, om een ander ook iets te gunnen. Misdadige ketenen verbreken: breek met de zonde, die je gevangen houdt, stop met die verslaving, stop met het kopen van spullen, die anderen op een misdadige manier gevangen houden bij de vervaardigen ervan. Het begint al met besef: waar komen de goederen vandaan die ik gebruik en hoe en door wie worden ze gemaakt? Jesaja 58:6-7 moeten we niet als een ‘functieomschrijving van het vasten’ lezen, maar als een ‘doktersrecept’: hier worden we allemaal beter van! Delen kunnen we pas echt als we de overvloed van Gods Geest hebben leren kennen.

Kijk verwachtingsvol omhoog

“In deze hoop zijn we gered. Als we echter nu al zouden zien waarop we hopen, zou het geen hoop meer zijn. Wie hoopt er nog op wat hij al kan zien?” Romeinen 8:24 Hoop is de gedurige verwachting dat een onzekere uitkomst gunstig zal blijken. Hoop kan passief zijn, zoals een wens, maar ook actief, aldus Wikipedia, die vast…
Verder lezen

Vrijheid, ook voor de schepping

“Maar er is hoop, omdat ook de schepping zelf zal worden bevrijd uit de slavernij van de vergankelijkheid en zal delen in de vrijheid en luister die Gods kinderen geschonken wordt.” Romeinen 8: 21 De situatie waarin de schepping verkeert is wel ernstig, maar niet hopeloos. Er ligt een betere toekomst in het verschiet. God gaat elk seizoen verder met…
Verder lezen

Hoe kan ik vandaag de wereld mooier kleuren?

“De schepping ziet er reikhalzend naar uit dat de luister van Gods kinderen openbaar wordt. Want de schepping is ten prooi aan zinloosheid, niet uit eigen wil, maar door Hem die haar daaraan heeft onderworpen.” Romeinen 6: 19,20 De mensheid zucht en lijdt. Maar niet alleen de mensheid, ook de schepping, waar de mens als rentmeester en tuinman over was…
Verder lezen